Het oerwoud van koelkastmodellen ontrafeld

Het oerwoud van koelkastmodellen ontrafeld

Fabrikanten van huishoudelijke apparaten zijn continu bezig hun producten te verbeteren. Hierdoor worden saaie apparaten steeds meer gadgets.

Denk aan een wasmachine die je met je smartphone kan bedienen. Of een storing van je vaatwasser die je kan oplossen met app op je smartphone. Nadeel van deze innovaties is dat er een stortvloed van soortgelijke modellen op de markt worden gebracht die nauwelijks nog van elkaar verschillen.

Dit oerwoud van modellen werd me pijnlijk duidelijk toen mijn eigen koelkast kapot ging en ik opzoek moest naar een nieuwe koelkast voor in mijn keuken.
Elektronica is mijn hobby, dus ik dacht dat moet niet al te veel problemen opleveren. Maar dat was een misrekening, toen ik het oerwoud van soorten en merken koelkasten zag.

Om maar eens wat te noemen: Side-by-side, dubbeldeurs, koelvriescombinaties, tafelmodellen, kastmodellen, upside-downs. Allemaal modellen waar je een keuze uit moet maken in de webwinkel. Om een goede keuze te kunnen in een (web)winkel is het handig om de sterke- en zwakke punten van de verschillende modellen te kennen.

Koelkasten  vergelijken  kan pas met de nodige achtergrond informatie. Ik heb ontdekt dat er behoorlijke verschillen zijn tussen fabrikanten. Opvallend vond ik om te lezen dat je pech hebt, als je voor een inbouwkoelkast moet kiezen. Deze zijn een stuk duurder en zijn veel minder ontwikkeld dan de vrijstaande koelkasten.

Kies voor de koel- vriescombinatie

Gelukkig heb ik zelf voldoende plaats in mijn keuken voor een vrijstaande koelkast. Als ik je een tip mag geven. Kies bij voorkeur voor een koel- vriescombinatie. Ongeveer 7 van 10 van de verkochte koelkasten in Nederland zijn van dit model.

De koelvriescombinatie biedt de beste prestaties voor de prijs en wordt het meeste doorontwikkeld door de fabrikanten.  Je ziet ook dat ze relatief een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een inbouwkoelkast met dezelfde specificaties (grootte en inhoud).

Voor de echte gadgets fans

Hou je van blikvangers? Dat is een koelkast met bijvoorbeeld een ijsblokjes maker of een koudwater tap iets wat je gezien moet hebben. Je moet dan zeker eens kijken naar de Amerikaanse koelkasten (ook wel side-by-side) genoemd.

Dit zijn echte coole apparaten.  Als echte gadget liefhebber heb ik voor een side-by-side koelkast gekozen van Samsung. Samsung is echt heer en meester in de segment. De top 5 van de amerikaanse koelkasten die als beste uit de test komen, zijn er 3 van Samsungs te vinden.

Zorg wel dat de koelkast direct op de juiste plaats staan, want ze wegen rond de 100 kilo. Even verplaatsen is er dan ook niet bij. Gelukkig plaatsen de meeste winkels ze gratis.

Al met al een leuke gadget, wat ik vooraf niet gedacht had als ik denk aan een koelkast.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *